Naše další projekty:

Zpět na stránku Produkty Produkty

Brambory článek

Brambory patří celosvětově k nejdůležitějším základním potravinám. Větší význam pro lidskou výživu mají jen rýže, pšenice a kukuřice. Brambor je lilkovitá rostlina, z níž se využívají jedlé škrobnaté podzemní hlízy – brambory. Rostlině se říká lilek brambor nebo brambor obecný.
Brambory pocházejí nejspíš z Chile a Peru, odkud se v 16. století dostaly do Evropy, byly však považovány spíše za kuriozitu, jejich prvním evropským domovem se stalo Irsko. Postupně se rozšířily po celé Evropě, u nás se brambory objevily v 18. století.
Během mnoha let, co se brambory pěstují, byla vyšlechtěna řada odrůd, které se dělí nejen podle chuti, barev, tvaru, velikosti, použití, ale i podle sklizně na odrůdy rané, polorané a pozdní.

Brambory se dají vařit, péct, smažit, konzumují se jako příloha, připravuje se z nich kaše, hranolky, lupínky, bramboráky apod. Používají se do salátů, knedlíků, gulášů. polévek i do koláčů.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS:
Brambory obsahují cca 80 % vody, velké množství sacharidů, vitaminy C, B, P a minerály – draslík, fosfor, vápník, hořčík.
Díky obsahu vitaminu C brambory v 16. století konzumovali námořníci jako prevenci proti kurdějím a dodnes jsou brambory označovány jako tzv. ochranná potravina proti kurdějím. Navíc poskytují dostatek energie ve formě sacharidů a současně jsou doporučovány při dietách, neboť obsahují méně sušiny než obiloviny a tedy méně využitelné energie.

KDE SE PĚSTUJÍ:
I když pocházejí z Peru, pěstují se dnes téměř po celém světě, včetně Evropy a České republiky. Nejvíc brambor se pěstuje v Číně, Rusku, Indii a USA.

ZAJÍMAVOST:
Syrové brambory nejsou poživatelné, obsahují nestravitelný, tvrdý škrob, který měkne až při tepelné úpravě.
Existují 3 varné typy brambor: typ A – ideální pro vaření ve slupce, na bramborový salát a tzv. na loupačku. Varný typ B jsou brambory vhodné jako příloha, do salátů, gulášů, polévek. Varný typ C je vhodný pro přípravu bramborového těsta, knedlíků, bramboráků, placek a kaší.

<= =>
Recept - Salát z čekanky a granátového jablkaRecept - Salát z čekanky a granátového jablka

Čekanku a ovoce očistíme a omyjeme. Listy salátu osušíme a zprudka opečeme na pánvi. Hrušky nakrájíme na plátky. Po vychladnutí...
BrokoliceBrokolice

Brokolice vypadá tak trochu jako nepovedený květák. Někdy se říká, že je to jeho rodná sestra, ve skutečnosti je její příbuzno...
Pomeranče a mandarinkyPomeranče a mandarinky

Pomeranče pocházejí z Dálného Východu, pěstovaly se už ve středověku. Tvarem připomínají míčky, které se liší velikostí...
ZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové osvalujeZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové osvaluje

ZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové je dlouhodobým odběratelem mléka a ovoce do škol. Měli jsme příležitost zúčastnit se soutě...
Kysané zelíKysané zelí

Je jemně nakrájené hlávkové zelí, bílé nebo červené, které prošlo procesem kvašeni a říká se mu kysané...
KukuřiceKukuřice

Kukuřici nejspíš znáte jako tlustý klas s mnoha žlutými obilkami. Samotná rostlina vypadá jako velká tráva, která dorůstá až...
Mladý kokosMladý kokos

Mladý kokos je mladším bráškou kokosu s hnědou „chlupatou“ skořápkou, který si nejčastěji kupujeme na Vánoce. Oproti klasic...
ZŠ OPATOVEC - 2017ZŠ OPATOVEC - 2017

V ZŠ Opatovec děti hádaly o jaké jde ovoce podle čichu, hmatu, zraku a chuti. Doplňovaly ce nejvíce názvů a také skládaly ovocné...
ZŠ DĚHYLOV - 2017ZŠ DĚHYLOV - 2017

Je vidět, že v Základní škole Děhylov dětem chutnalo :-). Děkujeme za krásné fotografie...
ZŠ CHYŇAVA - 2017ZŠ CHYŇAVA - 2017

Děti ze ZŠ Cyhňava si vyhledaly ovoce které neznaly nejdříve na internetu, zjišťovaly kde roste, z jaké země pochází, jaké má...
ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017

Děkujeme za krásné fotografie ze ZŠ Náchod, je vidět, že dětem chutnalo a to jsme moc rádi :-)...
ZŠ ROPICE - 2017ZŠ ROPICE - 2017

Z fotografií je vidět, že v Základní škole Ropice dětem zelenina a ovoce nejenom chutná, ale vědí i jak jí lákavě naservírovat...
ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017

V Základní škole Jindřichovice pod Smrkem děti nejenom ochutnaly různé druhy ovoce a dozvěděly se o něm mnoho zajímavého, ale pa...
ZŠ STŘÍBRO - 2017ZŠ STŘÍBRO - 2017

V ZŠ Stříbro ochutnávali a vyprávěli si o prospěšnosti vitamínů, zdravé výživě, odkud ovoce a zelenina pochází a mnoho dalš...
ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017

Děkujeme za krásné fotky ze Základní školy Smetanova ve Voticích. Věříme že dětem chutnalo a přejeme jim krásné prázdniny...
ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017

Žáci v ZŠ Kynšperk nad Ohří nejenom ovoce a zeleninu ochutnali, ale hledali typické znaky podobných plodů, poznávali je podle hmat...
ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017

V Základní škole Májová Ostrov uspořádali projektový den - Máme rádi ovoce. Jak si děti užívaly je vidět na fotkách za které...
ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017

Je vidět, že v Základní škole J.A. Komenského si ochutnávku užili, za zaslané fotografie moc děkujeme :-)...
Madeta ACCOM CZECH HORTIM EKOFRUKT SLANÝ LINEA NIVNICE - HELLO
LINEA NIVNICE Maspex BI ZONES