Naše další projekty:

Zpět na stránku Produkty Produkty

Jablko článek

Jablka jsou v našich zeměpisných šířkách jednoznačně nejrozšířenějším a nejčastěji používaným druhem ovoce. Mají mnoho odrůd (přes 10 000 druhů), které se liší velikostí, tvarem, chutí, barvou slupky i dužiny a také obdobím, kdy uzrávají. Jablka se konzumují zejména čerstvá, používají se při vaření, do koláčů, džemů, ale také se suší (křížaly). Vynikající je čerstvá jablečná šťáva – mošt.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS:
Jejich zdravotní a dietetický přínos je výrazný. Jablka obsahují velké množství vlákniny, cukrů a dalších důležitých živin. Obsahují 8 z 13 existujících vitaminů (A, C, kyselina listová, E, vitaminy skupiny B…) a řadu minerálů – draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo, fluor, jód, selen...

Energeticky nejsou tak vydatná, protože obsahují velké množství vody (až 85 %), na 100 g mají v průměru 220 kJ. (Pozn. středně velké jablíčko váží kolem 150 g).
Velice zajímavou složkou je pektin – látka, která léčí průjmy i zácpy a podílí se na snižování hladiny cholesterolu v krvi, přispívá také k vstřebávání vitaminu C. Jablka jsou bohatým zdrojem minerálních látek.

KDE SE PĚSTUJÍ:
Jabloně pocházejí z mírného pásu Evropy a Asie. V současné době se pěstují v mírných pásmech po celém světě. Dva největší producenti jablek jsou Čína a Spojené Státy. Světová produkce jablek je přes 40 mil. tun ročně. Ve velkém se pěstuje také v České republice.

ZAJÍMAVOST:
Jablko je plodem jabloně, je to jádrové ovoce – malvice. Blanitý jádřinec má 5 pouzder a na řezu tvoří pěticípou hvězdu.
Jablka obsahují 25 % vody a proto „plavou“ na vodě.
Nejoblíbenější moučník na světě je z jablek = jablkový závin.
Jablečný strom roste 4 až 5 let než vyprodukuje jablka. Pak může strom dávat ovoce až 100 let!
Archeologové zjistili že lidé si pochutnávali na jablkách již 3500 let před Kristem.
Jablka jsou po banánu druhé nejpopulárnější ovoce.
Jablko je ovoce které se může pěstovat v nejsevernějších částech světa.
Největší jablko vážilo přes 1,4 kg.
Věda o pěstování jablek se jmenuje „pomologie“.
Nejznámější povídky na světě s jablky jsou o Adamovi a o Evě.

JAK ZACHÁZET S JABLKY?
S jablky zacházejte opatrně a co nejméně. Zabráníte tak poškození.
Skladujte jablka v ledničce. Jablka skladovaná v pokojové teplotě „stárnou“ desetkrát rychleji.
Skladujte jablka daleko od potravin se silným pachem či vůní.
Skladujte jablka mimo dosah okurek, brokolice, zelí, květáku, hlávkového salátu a špenátu. Jablka vydávají plyny které tuto zeleninu poškodí. Tyto plyny ale na druhé straně urychlí dozrání broskví, švestek, hrušek, banánů a kiwi.
Při přípravě jablečných pokrmů jablka vždy připravujte jako poslední. Toto zabrání oxidaci a „zhnědnutí“.
Možnost jak zabránit oxidaci je nakrájená jablka namočit do vody (1/4 citronové šťávy a ¾ vody).

<= =>
Recept - Salát z čekanky a granátového jablkaRecept - Salát z čekanky a granátového jablka

Čekanku a ovoce očistíme a omyjeme. Listy salátu osušíme a zprudka opečeme na pánvi. Hrušky nakrájíme na plátky. Po vychladnutí...
BrokoliceBrokolice

Brokolice vypadá tak trochu jako nepovedený květák. Někdy se říká, že je to jeho rodná sestra, ve skutečnosti je její příbuzno...
Pomeranče a mandarinkyPomeranče a mandarinky

Pomeranče pocházejí z Dálného Východu, pěstovaly se už ve středověku. Tvarem připomínají míčky, které se liší velikostí...
ZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové osvalujeZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové osvaluje

ZŠ a MŠ J. Gočára Hradec Králové je dlouhodobým odběratelem mléka a ovoce do škol. Měli jsme příležitost zúčastnit se soutě...
Kysané zelíKysané zelí

Je jemně nakrájené hlávkové zelí, bílé nebo červené, které prošlo procesem kvašeni a říká se mu kysané...
KukuřiceKukuřice

Kukuřici nejspíš znáte jako tlustý klas s mnoha žlutými obilkami. Samotná rostlina vypadá jako velká tráva, která dorůstá až...
Mladý kokosMladý kokos

Mladý kokos je mladším bráškou kokosu s hnědou „chlupatou“ skořápkou, který si nejčastěji kupujeme na Vánoce. Oproti klasic...
ZŠ OPATOVEC - 2017ZŠ OPATOVEC - 2017

V ZŠ Opatovec děti hádaly o jaké jde ovoce podle čichu, hmatu, zraku a chuti. Doplňovaly ce nejvíce názvů a také skládaly ovocné...
ZŠ DĚHYLOV - 2017ZŠ DĚHYLOV - 2017

Je vidět, že v Základní škole Děhylov dětem chutnalo :-). Děkujeme za krásné fotografie...
ZŠ CHYŇAVA - 2017ZŠ CHYŇAVA - 2017

Děti ze ZŠ Cyhňava si vyhledaly ovoce které neznaly nejdříve na internetu, zjišťovaly kde roste, z jaké země pochází, jaké má...
ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017

Děkujeme za krásné fotografie ze ZŠ Náchod, je vidět, že dětem chutnalo a to jsme moc rádi :-)...
ZŠ ROPICE - 2017ZŠ ROPICE - 2017

Z fotografií je vidět, že v Základní škole Ropice dětem zelenina a ovoce nejenom chutná, ale vědí i jak jí lákavě naservírovat...
ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017

V Základní škole Jindřichovice pod Smrkem děti nejenom ochutnaly různé druhy ovoce a dozvěděly se o něm mnoho zajímavého, ale pa...
ZŠ STŘÍBRO - 2017ZŠ STŘÍBRO - 2017

V ZŠ Stříbro ochutnávali a vyprávěli si o prospěšnosti vitamínů, zdravé výživě, odkud ovoce a zelenina pochází a mnoho dalš...
ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017

Děkujeme za krásné fotky ze Základní školy Smetanova ve Voticích. Věříme že dětem chutnalo a přejeme jim krásné prázdniny...
ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017

Žáci v ZŠ Kynšperk nad Ohří nejenom ovoce a zeleninu ochutnali, ale hledali typické znaky podobných plodů, poznávali je podle hmat...
ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017

V Základní škole Májová Ostrov uspořádali projektový den - Máme rádi ovoce. Jak si děti užívaly je vidět na fotkách za které...
ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017

Je vidět, že v Základní škole J.A. Komenského si ochutnávku užili, za zaslané fotografie moc děkujeme :-)...
Madeta ACCOM CZECH HORTIM EKOFRUKT SLANÝ LINEA NIVNICE - HELLO
LINEA NIVNICE Maspex BI ZONES