Naše další projekty:

Zpět na stránku Produkty Produkty

Kysané zelí článek

Je jemně nakrájené hlávkové zelí, bílé nebo červené, které prošlo procesem kvašeni a říká se mu kysané.

Kysané zelí má charakteristickou kyselou chuť, dá se jíst samotné, jako příloha k jídlu nebo se tepelně upravuje a podává s masem, knedlíky, noky, brambory apod.

Kvašená zelenina zlepšuje vstřebatelnost živin, napomáhá trávení těžších jídel, dodává do střev blahodárně působící probiotické bakterie, které posilují imunitu, pomáhají střeva čistit a navíc potlačují výskyt škodlivých bakterií a kvasinek.

Kysané zelí se dá koupit v obchodech, při nákupu dejte pozor – aby si kysané zelí zachovalo tělu prospěšné látky – vitamin C a probiotické bakterie, nesmí být sterilované. Kvalitu kysaného zelí začátkem roku 2018 otestoval časopis dTest.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS:
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a řady minerálních látek jako je draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Obsahuje velké množství probiotických batekerií, a tak posiluje imunitu, pomáhá při únavě, snižuje krevní tlak. Díky vysokému obsahu vlákniny aktivuje funkci střev a má pozitivní vliv na celý trávicí systém.

ZAJÍMAVOST:
Jednou zkvašená zelenina se už nekazí.

Výroba domácí kvašené zeleniny
Nejběžnějším způsobem je kvašení se solí. Zelí nebo jiný druh zeleniny nakrájejte, promíchejte se solí v poměru asi 3 polévkové lžíce na 2 kilogramy zeleniny. Můžete přidat i koření. Zeleninu vkládejte do čisté, sterilní, nádoby a směs zalijte převařenou a vychladlou vodou tak, aby zelenina byla zcela zakrytá. V uzavřené nádobě nechte při pokojové teplotě asi 3 týdny fermentovat.
Důležité je, aby se zelenina nedostala přímo do kontaktu se vzduchem. Ideální pro nakládání je speciální kameninový hrnec, který zabrání vysychání směsi a přístupu vzduchu, stejně tak ale můžete použít běžnou zavařovací sklenici.

<= =>
Recept - Salát z čekanky a granátového jablkaRecept - Salát z čekanky a granátového jablka

Čekanku a ovoce očistíme a omyjeme. Listy salátu osušíme a zprudka opečeme na pánvi. Hrušky nakrájíme na plátky. Po vychladnutí...
BrokoliceBrokolice

Brokolice vypadá tak trochu jako nepovedený květák. Někdy se říká, že je to jeho rodná sestra, ve skutečnosti je její příbuzno...
Pomeranče a mandarinkyPomeranče a mandarinky

Pomeranče pocházejí z Dálného Východu, pěstovaly se už ve středověku. Tvarem připomínají míčky, které se liší velikostí...
Kysané zelíKysané zelí

Je jemně nakrájené hlávkové zelí, bílé nebo červené, které prošlo procesem kvašeni a říká se mu kysané...
KukuřiceKukuřice

Kukuřici nejspíš znáte jako tlustý klas s mnoha žlutými obilkami. Samotná rostlina vypadá jako velká tráva, která dorůstá až...
Mladý kokosMladý kokos

Mladý kokos je mladším bráškou kokosu s hnědou „chlupatou“ skořápkou, který si nejčastěji kupujeme na Vánoce. Oproti klasic...
ZŠ OPATOVEC - 2017ZŠ OPATOVEC - 2017

V ZŠ Opatovec děti hádaly o jaké jde ovoce podle čichu, hmatu, zraku a chuti. Doplňovaly ce nejvíce názvů a také skládaly ovocné...
ZŠ DĚHYLOV - 2017ZŠ DĚHYLOV - 2017

Je vidět, že v Základní škole Děhylov dětem chutnalo :-). Děkujeme za krásné fotografie...
ZŠ CHYŇAVA - 2017ZŠ CHYŇAVA - 2017

Děti ze ZŠ Cyhňava si vyhledaly ovoce které neznaly nejdříve na internetu, zjišťovaly kde roste, z jaké země pochází, jaké má...
ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017

Děkujeme za krásné fotografie ze ZŠ Náchod, je vidět, že dětem chutnalo a to jsme moc rádi :-)...
ZŠ ROPICE - 2017ZŠ ROPICE - 2017

Z fotografií je vidět, že v Základní škole Ropice dětem zelenina a ovoce nejenom chutná, ale vědí i jak jí lákavě naservírovat...
ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017

V Základní škole Jindřichovice pod Smrkem děti nejenom ochutnaly různé druhy ovoce a dozvěděly se o něm mnoho zajímavého, ale pa...
ZŠ STŘÍBRO - 2017ZŠ STŘÍBRO - 2017

V ZŠ Stříbro ochutnávali a vyprávěli si o prospěšnosti vitamínů, zdravé výživě, odkud ovoce a zelenina pochází a mnoho dalš...
ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017

Děkujeme za krásné fotky ze Základní školy Smetanova ve Voticích. Věříme že dětem chutnalo a přejeme jim krásné prázdniny...
ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017

Žáci v ZŠ Kynšperk nad Ohří nejenom ovoce a zeleninu ochutnali, ale hledali typické znaky podobných plodů, poznávali je podle hmat...
ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017

V Základní škole Májová Ostrov uspořádali projektový den - Máme rádi ovoce. Jak si děti užívaly je vidět na fotkách za které...
ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017

Je vidět, že v Základní škole J.A. Komenského si ochutnávku užili, za zaslané fotografie moc děkujeme :-)...
ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017

Žáci 1. stupně této školy se seznámili i s tím jak se některé ovoce správně krájí, připravuje a konzumuje, rozpoznávali jej p...