Naše další projekty:

Zpět na stránku Produkty Produkty

Okurka článek

Okurka je vynikající osvěžující zelenina, kterou rádi využíváme jako součást zejména jarního a letního jídelníčku. K dostání je ale celoročně a využívá se jak ve studené, tak i teplé kuchyni.
Skvěle se hodí do salátů, dají se konzumovat samotné, mohou se dusit. Nakládají se a přidávají do zeleninových směsí. Pokud pomineme přidávání okurky do míchaných salátů, tak chuťově nejzajímavější a také velmi osvěžující je spojení okurky s jogurtem nebo jiným zakysaným mléčným výrobkem. Okurek existuje celá řada, odrůdy se liší způsobem pěstování (polní, skleníkové), tvarem i barvou. 

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS:
Okurka má velmi nízkou energetickou hodnotu – ve 100 g je jen kolem 64 kJ energie. Je tedy oblíbenou zeleninou doporučovanou dietology při redukcích váhy. I přes vysoký obsah vody (95–98 %) obsahuje i další zdraví prospěšné látky: vitaminy C, B1 a B2, enzym erepsin, který podporuje trávení bílkovin a ve slupce je i nezanedbatelné množství vitaminu E a kyseliny křemičité (blahodárný vliv na pleť a vlasy).

Okurka působí mírně močopudně, čistí střeva, povzbuzuje ledviny a má hojivé účinky na pleť. Plátek okurky slouží jako obklad na oteklé oči nebo na otoky po píchnutí hmyzem či popálení. Pleťové masky z okurek jsou známé v mnoha podobách.

KDE SE PĚSTUJE:
Tato rostlina pochází z Asie,  do Evropy se dostaly v 16. století, u nás, ve Znojmě, začal okurky pěstovat  již v roce 1572 opat kláštera v Louce Sebastian Fraytag. Ten si dovezl semínka z Maďarska. Dnes se okurky pěstují na celém světě, na polích i ve sklenících.

ZAJÍMAVOST:
Původně byly všechny odrůdy okurek nahořklé, tuto nepříjemnou chuť způsobuje látka (cucurbitacein) obsažená v kořenech a listech rostlin. Šlechtěním byla hořkost v okurkách potlačena a při optimálních podmínkách si hořkost ponechávaji jen stonky a listy. Občas se ale hořkost v plodech může objevit, nejspíš jako reakce na vlivy okolního prostředí (sucho, velký rozdíl mezi denní a noční teplotou...).

<= =>
Recept - Salát z čekanky a granátového jablkaRecept - Salát z čekanky a granátového jablka

Čekanku a ovoce očistíme a omyjeme. Listy salátu osušíme a zprudka opečeme na pánvi. Hrušky nakrájíme na plátky. Po vychladnutí...
BrokoliceBrokolice

Brokolice vypadá tak trochu jako nepovedený květák. Někdy se říká, že je to jeho rodná sestra, ve skutečnosti je její příbuzno...
Pomeranče a mandarinkyPomeranče a mandarinky

Pomeranče pocházejí z Dálného Východu, pěstovaly se už ve středověku. Tvarem připomínají míčky, které se liší velikostí...
Kysané zelíKysané zelí

Je jemně nakrájené hlávkové zelí, bílé nebo červené, které prošlo procesem kvašeni a říká se mu kysané...
KukuřiceKukuřice

Kukuřici nejspíš znáte jako tlustý klas s mnoha žlutými obilkami. Samotná rostlina vypadá jako velká tráva, která dorůstá až...
Mladý kokosMladý kokos

Mladý kokos je mladším bráškou kokosu s hnědou „chlupatou“ skořápkou, který si nejčastěji kupujeme na Vánoce. Oproti klasic...
ZŠ OPATOVEC - 2017ZŠ OPATOVEC - 2017

V ZŠ Opatovec děti hádaly o jaké jde ovoce podle čichu, hmatu, zraku a chuti. Doplňovaly ce nejvíce názvů a také skládaly ovocné...
ZŠ DĚHYLOV - 2017ZŠ DĚHYLOV - 2017

Je vidět, že v Základní škole Děhylov dětem chutnalo :-). Děkujeme za krásné fotografie...
ZŠ CHYŇAVA - 2017ZŠ CHYŇAVA - 2017

Děti ze ZŠ Cyhňava si vyhledaly ovoce které neznaly nejdříve na internetu, zjišťovaly kde roste, z jaké země pochází, jaké má...
ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017

Děkujeme za krásné fotografie ze ZŠ Náchod, je vidět, že dětem chutnalo a to jsme moc rádi :-)...
ZŠ ROPICE - 2017ZŠ ROPICE - 2017

Z fotografií je vidět, že v Základní škole Ropice dětem zelenina a ovoce nejenom chutná, ale vědí i jak jí lákavě naservírovat...
ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017

V Základní škole Jindřichovice pod Smrkem děti nejenom ochutnaly různé druhy ovoce a dozvěděly se o něm mnoho zajímavého, ale pa...
ZŠ STŘÍBRO - 2017ZŠ STŘÍBRO - 2017

V ZŠ Stříbro ochutnávali a vyprávěli si o prospěšnosti vitamínů, zdravé výživě, odkud ovoce a zelenina pochází a mnoho dalš...
ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017

Děkujeme za krásné fotky ze Základní školy Smetanova ve Voticích. Věříme že dětem chutnalo a přejeme jim krásné prázdniny...
ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017

Žáci v ZŠ Kynšperk nad Ohří nejenom ovoce a zeleninu ochutnali, ale hledali typické znaky podobných plodů, poznávali je podle hmat...
ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017

V Základní škole Májová Ostrov uspořádali projektový den - Máme rádi ovoce. Jak si děti užívaly je vidět na fotkách za které...
ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017

Je vidět, že v Základní škole J.A. Komenského si ochutnávku užili, za zaslané fotografie moc děkujeme :-)...
ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017

Žáci 1. stupně této školy se seznámili i s tím jak se některé ovoce správně krájí, připravuje a konzumuje, rozpoznávali jej p...