Naše další projekty:

Zpět na stránku Tipy na přípravu Tipy na přípravu

Příprava netradičních druhů ovoce a zeleniny článek

  Možnosti, jak postupovat při přípravě netradičních druhů ovoce a zeleniny:

ANANAS opláchněte a odřízněte listnatý vršek, ze kterého snadno vypěstujete rostlinku ananasu, stačí jej ponořit do vody, aby pustil kořínky. Slupku ananasu ostrým nožem okrájejte, tmavá očka s nepříjemnými ostny vykrájejte šikmými řezy tvaru písmene V. Pak ananas podálně překrojte napůl a chcete-li můžete odstranit zdřevnatělou středovou část, není to ale nutné. Ananas pokrájejte.
Utržený ananas už nedozraje, s tím ho tedy také při nákupu vybírejte. Kupujte jen zralé tvrdé plody, z nichž lze odloupnout vypouklé šupiny kůry. Listová růžice by měla být čerstvá, nezavadlá, svěže zelená, bez zahnědlých částí. Koupený ananas příliš dlouho neskladujte  a už vůbec ne v příliš velkém chladu. Minimálně potřebuje teplotu nějakých 5 °C , jinak se na něm začnou tvořit hnědé skvrny a rychle se zkazí. Při pokojové teplotě vydrží pár dní. Naporcovaný ho krátkodobě skladujte v lednici zabalený např. do fólie.

AVOKÁDO se při přípravě neloupe. Omyté jej nejdříve podélně (na výšku) rozkrojte kolem pecky (ta se nepřekrajuje) a obě půlky oddělte. Pecku snadno odstraníte např. zaseknutím nože do jejího středu a vykroucením.  Z vyzrálého plodu pak měkkou dužinu vydlabejte lžící. Můžete také překrájet na měsíčky a slupku jednuše nožem odkrojit. Plody určené ihned ke konzumaci jsou v našich obchodech nápisem ready to eat. Tyto plody jsou měkčí a vyzrálé. Nakupujeme-li plody, které budeme konzumovat později, kupujeme tvrdší a necháme je doma dozrát např. dva až tři dny v papírovém pytlíku v pokojové teplotě. Do pytlíku lze přidat jablko, které proces urychlí. Pozor na nízké teploty, avokádu nesvědčí, nedávejte tedy plody do lednice.
BABY ŠPENÁT lístky baby špenátu lze konzumovat čerstvé, stačí je omýt a osušit těsně před přípravou, aby nezvadly. Kombinovat je lze např. s jahodami a zálivkou. Výborný je i s červenou řepou, rukolou a kozím sýrem. Hodí i k tepelné úpravě stačí krátce spařit v horké vodě, zcedit a dochutit opečenou cibulkou, česnekem, vajíčkem, solí.
CELER ŘAPÍKATÝ CELER konzumujte nejlépe čerstvý, stačí odlomit stonek (řapík), omýt a oloupat vláknitý povrch nejlépe od středové prohlubně ke špičce (podobně jako rebarboru). Na silné řapíky, je-li to třeba, můžete použít i škrabku na brabory. Vhodný je i k tepelné úpravě.

CUKETA stejně jako okurka chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. Má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť přísad, je vhodné ji silně kořenit a používat např. česnek. Oblíbené jsou i pokrmy z dušené či zapečené cukety - např. s olivovým olejem, rajčaty a sýrem, dělá se i plněná, smaží se jako bramborák, griluje se a výborná je cuketová polévka. Méně známé jsou recepty na sladkosti, saláty, pizzu či knedlíky.
K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné, či smažené v těstíčku. Nejkvalitnější jsou mladé cukety, cca 25 cm dlouhé, nemají ještě plně vyvinutá semena, která jsou měkká. Mladé cukety ani není třeba loupat.

ČERVENÁ ŘEPA syrová řepa je výborná v salátech. Skvěle chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou z olivového oleje, octa balsamico, hořčice apod. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty. Při přípravě doporučujeme používat rukavice, červená řepa barví.

FENYKL vybírejte hlízy co nejsvětlejší a menší, bývají mladší, tedy i křehčí a šťavnatější. Odstraňte svrchní listy, které lze využít do vývaru. Odřízněte i zelené řapíky a jemnou nať, která připomíná kopr, tu si můžete schovat na ozdobu pokrmů. Vše důkladně omyjte. Bulvu můžete nakrájet např. na proužky a za syrova použít do salátu apod., má jemnou pendrekovou a nasládlou chuť. Celé listy lze samozřejmě použít i k tepelné úpravě.

KAKI je velmi chutné, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Čím je plod Kaki měkčí, tím je sladší. Nemá žádnou pecku. Po omytí jej můžete oloupat a nakrájet na plátky, popř. překrojit a vyjíst lžičkou. Lze také pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou. Zcela zralá dužina je mazlavá , má až marmeládovou konzistenci. Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto je dobré kupovaná kaki nechat dozrát.

KARAMBOLA – šesticípá hvězdice má šťavnatou sladkokyslou chuť a  konzumuje se včetně slupky a zrníček. Po opláchnutí se krájí na tenké plátky. Předtím je ale dobré odstranit tvrdší hřbety kraje hvězdice, což lze snadno udělat škrabkou.
KIWI omyjte, oloupejte např. nerezovou škrabkou či nožem a nakrájejte na plátky. Lze  také neoloupané překrojit a jíst lžičkou. Kiwi můžeme konzumovat syrové nebo tepelně upravené. Mnoho lidí si kiwi před konzumací loupe, ale prý to není nutné. Kiwi lze jíst i jako jablko, stačí jej před konzumací jen důkladně umýt.
KUMQUAT plody připomínají malinké pomeranče. Mají sladkou kůru a šťavnatou mírně nahořklou dužinu. Dužina i slupka jsou jedlé. Kumquat omyjte a konzumujte čerstvý i s kůrou.

MANGO ke konzumaci je určená pouze dužina. Měkčí a vyzrálý plod opláchnětě, mango oloupejte a rozpůlte po ploše pecky. Tu odstraňte a dužinu můžete nakrájet naplátky. Přetnou se tak dlouhá vlákna, které mango obsahuje. Další možností je mango neloupat a postupovat tak jak je vidíte na obrázku. Plody určené ihned ke konzumaci jsou v našich obchodech nápisem ready to eat. Tyto plody jsou měkčí a vyzrálé. Nakupujeme-li plody, které budeme konzumovat později, kupujeme tvrdší a necháme je doma dozrát např. dva až tři dny v papírovém pytlíku v pokojové teplotě. Do pytlíku lze přidat jablko, které proces urychlí. Pozor na nízké teploty, mangu nesvědčí (stejně jako avokádu), nedávejte tedy plody do lednice.

MELOUNY např. žluté opláchněte, rozkrojte na polovinu, vydlabejte jádřinec a dále porcujte na měsíčky popř. odkrojte slupku a nakrájejte na malé dílky. Žlutý meloun lze také konzumovat i pokapaný citronem či limetkou a lehce osolený.
NASHI – japonská hruška – po opláchnutí se rozpůlí a pokrájí na měsíčky, vykrojí se jádřinec. Před podáváním se nemusí loupat – větší množství vlákniny. Plody jsou velmi citlivé na otlaky.
PHYSALIS MOCHYNĚ "papírový" obal/kalich poskytuje dobrou ochranu a není vhodné jej odstraňovat až do doby spotřeby. Konzumujeme pouze zralé bobule! Plod je zralý, jakmile lampiónovitý kalich kolem květu uschne a vypadá jako papír. Ostatní části mochyně se nejí. Plody obsahují málo semen, která se konzumují spolu s dužinou. Bobule jsou šťavnaté, osvěžující, mají sladkokyselou, jemně svíravou, kořeněnou chuť a jejich jemné aroma vzdáleně připomíná velmi sladká cherry rajčátka a jahody nebo ananas. Nejlépe chutná syrový a používá se např. do ovocných salátů. Physalis se také suší, z plodů se připravuje i rosol či zavařenina (hladká slupka zamezuje proniknutí cukru, takže je třeba physalis předem několikrát propíchnout nebo rozpůlit). Je krásnou ozdobou i k různým moučníkům.
 
POLNÍČEK oprané lístky lze konzumovat samotné (mají jemnou oříškovou chuť) nebo jako přídavek do nejrůznějších salátů. Vhodný je i ke kombinaci se sýry, ovocem apod. Lze použít i k ozdobě jídel, např. na brambory, rýži apod.
RUKOLA oprané lístky lze konzumovat samotné (mají mírně hořkou někdy až palčivou chuť) nebo se zálivkou. Vynikající je v kombinaci např. s avokádem, kozím sýrem, jinými saláty, ale i ovocem či zeleninou. Vynikající pochoutka je chléb s pomazánkou ozdobený rukolou. Lze použít např. do velikonoční nádivky náhradou za kopřivy.
SALÁT LITTLE GEM druh listového salátu, který je oblíbený pro svou jemnou chuť a křupavou texturu. Tvoří krásné zelené hlávky se světle žlutými listy na vnitřní straně. Má výraznější chuť než klasický salát a může chutnat lehce hořce. Omyté listy lze využít k přípravám různých salátů. Aby mohlo tělo využít také vitaminy rozpustné v tucích, přidejte do zálivky na salát pár kapek oleje nebo jej doplňte jinou potravinou, která obsahuje tuk (ořechy, semínka, sýr, aj.).
SALÁT RADICCHIO nazývaný též červená čekanka, poeticky se mu také přezdívá růže z Chioggie. Má mírně nahořklou chuť a lze jej konzumovat čerstvý nebo v tepelné úpravě. Barevně ozdobí každý míchaný listový salát, hořkost lze zmírnit sladší zálivkou. Výborné jsou i jednotlivé oprané listy, osušené a opečené na sucho v litinové či grilovací pánvi.
ZÁZVOR vybírejte menší a světlejší oddenky, budou šťavnatější a jemnější. Zázvor má příjemnou a intenzivní pikantní až pálivou chuť. Stačí odkrojit slupku a potom nakrájet či nastouhat a použít např. k přípravě zázvorového čaj, limonády apod.. Používá se i kandovaný či nakládaný zázvor, jako příloha k sushi, nastrouhaný syrový nebo sušený a drcený zázvor jako koření.

Další inspirace na www.topfruit.cz nebo na těchto stránkách v sekci PRODUKTY a TIPY NA PŘÍPRAVU.

<= =>
Recept - Salát z čekanky a granátového jablkaRecept - Salát z čekanky a granátového jablka

Čekanku a ovoce očistíme a omyjeme. Listy salátu osušíme a zprudka opečeme na pánvi. Hrušky nakrájíme na plátky. Po vychladnutí...
BrokoliceBrokolice

Brokolice vypadá tak trochu jako nepovedený květák. Někdy se říká, že je to jeho rodná sestra, ve skutečnosti je její příbuzno...
Pomeranče a mandarinkyPomeranče a mandarinky

Pomeranče pocházejí z Dálného Východu, pěstovaly se už ve středověku. Tvarem připomínají míčky, které se liší velikostí...
ZŠ OPATOVEC - 2017ZŠ OPATOVEC - 2017

V ZŠ Opatovec děti hádaly o jaké jde ovoce podle čichu, hmatu, zraku a chuti. Doplňovaly ce nejvíce názvů a také skládaly ovocné...
ZŠ DĚHYLOV - 2017ZŠ DĚHYLOV - 2017

Je vidět, že v Základní škole Děhylov dětem chutnalo :-). Děkujeme za krásné fotografie...
ZŠ CHYŇAVA - 2017ZŠ CHYŇAVA - 2017

Děti ze ZŠ Cyhňava si vyhledaly ovoce které neznaly nejdříve na internetu, zjišťovaly kde roste, z jaké země pochází, jaké má...
ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017ZŠ T.G.M. NÁCHOD - 2017

Děkujeme za krásné fotografie ze ZŠ Náchod, je vidět, že dětem chutnalo a to jsme moc rádi :-)...
ZŠ ROPICE - 2017ZŠ ROPICE - 2017

Z fotografií je vidět, že v Základní škole Ropice dětem zelenina a ovoce nejenom chutná, ale vědí i jak jí lákavě naservírovat...
ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017ZŠ JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - 2017

V Základní škole Jindřichovice pod Smrkem děti nejenom ochutnaly různé druhy ovoce a dozvěděly se o něm mnoho zajímavého, ale pa...
ZŠ STŘÍBRO - 2017ZŠ STŘÍBRO - 2017

V ZŠ Stříbro ochutnávali a vyprávěli si o prospěšnosti vitamínů, zdravé výživě, odkud ovoce a zelenina pochází a mnoho dalš...
ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017ZŠ SMETANOVA, VOTICE - 2017

Děkujeme za krásné fotky ze Základní školy Smetanova ve Voticích. Věříme že dětem chutnalo a přejeme jim krásné prázdniny...
ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017ZŠ KYNŠPERK NAD OHŘÍ - 2017

Žáci v ZŠ Kynšperk nad Ohří nejenom ovoce a zeleninu ochutnali, ale hledali typické znaky podobných plodů, poznávali je podle hmat...
ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017ZŠ MÁJOVÁ OSTROV - 2017

V Základní škole Májová Ostrov uspořádali projektový den - Máme rádi ovoce. Jak si děti užívaly je vidět na fotkách za které...
ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017ZŠ J.A.KOMENSKÉHO, BLATNÁ - 2017

Je vidět, že v Základní škole J.A. Komenského si ochutnávku užili, za zaslané fotografie moc děkujeme :-)...
ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017ZŠ 5. KVĚTNA, DVŮR KRÁLOVÉ - 2017

Žáci 1. stupně této školy se seznámili i s tím jak se některé ovoce správně krájí, připravuje a konzumuje, rozpoznávali jej p...
ZŠ UNKOVICE - 2017ZŠ UNKOVICE - 2017

V Základní škole Unkovice připravila paní učitelka dětem krásné aranžmá z ovoce, s takovým servírováním dětem muselo chutnat...
ZŠ SLATINA - 2017ZŠ SLATINA - 2017

V Základní škole Slatina se ochutnávka dětem líbila a poslali nám krásnu koláž z fotek. Moc děkujeme...
ZŠ BÍLÝ ÚJEZD - 2017ZŠ BÍLÝ ÚJEZD - 2017

Ze ZŠ Bílý Újezd nám napsali, že holky a kluci nad ovocem diskutovali, ochutnávali, něco každému chutnalo více něco méně, vše...